Βιογραφικό

Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος

Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1964. Αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατέχει επιπλέον πιστοποίηση εκπαιδευτών ενηλίκων του ΕΚΕΠΙΣ και Τεχνολογιών Πληροφορικής.

Από το 1985 εντάχθηκε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θητεύοντας επί τρεις δεκαετίες σε πολλά σχολεία ως δάσκαλος και έως τις εκλογές του Μαΐου του 2014 κατείχε τη θέση του Διευθυντή στο Δημοτικό σχολείο Σταυρούπολης Ξάνθης.

Όλα αυτά τα χρόνια ήταν μέλος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης, Πρόεδρος του Συλλόγου και αιρετό μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης, αλλά και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παράλληλα έχει διατελέσει μέλος και πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας Ν. Ξάνθης. Έχει επίσης διατελέσει πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Αγροτικών Θεμάτων Ν. Ξάνθης και μέλος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.

Το 2007 εξελέγη Νομαρχιακός Σύμβουλος Ξάνθης με το συνδυασμό του Νομάρχη Γιώργου Παυλίδη. Από το 2009 έως το 2010 άσκησε καθήκοντα Αντινομάρχη Ξάνθης.

Στις δημοτικές εκλογές του 2010 έθεσε υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος, και εκλέχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Στις 2 Ιανουαρίου 2011 εκλέχθηκε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, θέση την οποία διατήρησε και μετά την επανεκλογή του τον Ιανουάριο του 2013.

Στις εκλογές του Μαΐου 2014 ίδρυσε τον Συνδυασμό “ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ“, με τον οποίο και εκλέχθηκε δήμαρχος στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 25-5-2014, συγκεντρώνοντας ποσοστό 51,64%, και 11.710 ψήφους, έναντι του αντιπάλου του Χρήστου Πούλιου, ο οποίος συγκέντρωσε 11.090 ψήφους και ποσοστό 48,36%. Σύμφωνα με το νέο νόμο του Καλλικράτη, ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, έπειτα από την ορκωμοσία του στις 24 Αυγούστου 2014, ενώ η θητεία του διήρκησε 5 χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2014 και για το διάστημα μέχρι το 2019, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, καθώς και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ.

Το ίδιο διάστημα εξελέγη επίσης πρόεδρος στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ξάνθης, θέση η οποία υπηρέτησε έως τον Φεβρουάριο του 2017.

Από το 2019 και για το διάστημα μέχρι το 2023, εξελέγη και διετέλεσε, ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ξάνθης, και επανεξελέγη ως μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και αντιπρόεδρος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οργάνωσης, και μέλος επίσης της Επιτροπής Παιδείας της ΚΕΔΕ, αξιώματα που κατέχει μέχρι σήμερα.

Από το 2020 και για το διάστημα μέχρι το 2023, εξελέγη μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ).

Είναι παντρεμένος με την Άννη Δασκαλοπούλου, με την οποία έχει μία κόρη η οποία έχει γεννηθεί το 2002.